Stell av snittblomster

Det er viktig å snitte blomstene når man kommer hjem hvis blomstene ikke er snittet i blomsterbutikken. Hvis blomstene har vært innpakket en stund før de kommer i vasen, er det lurt å snitte blomstene på nytt.  Som hovedregel sier vi at alle løkblomstene (tulipaner, narsisser ol) kan kuttes tvers over, mens andre snittblomster må skråsnittes. Grunnen til denne forskjellen er at løkblomster har stilker som lett kan suge opp vann. Roser derimot har vanskeligere for å trekke opp vann og trenger derfor en større snittflate.

 

  • En god skarp kniv eller snittekniv er utmerket til å snitte med. Ikke bruk saks da dette kan knuse stilken og redusere vannopptaket. Blomstene settes i vann så snart de er ferdig snittet. Det er viktig at snittflaten ikke tørker ut
  • Blomstervasen bør være helt ren før blomstene settes opp i vasen slik at. Bakterier kan tette porene i blomsterstilken og føre til dårlig vannopptak og redusert holdbarhet. Sørg også for at det aldri ligger blader i vannet, så rens den nederste delen av stilken for blader. For de fleste snittblomster er kaldt, rent vann er det beste for snittblomster.
  • Bruk holdbarhetsmiddel i vannet. Dette gir næring til blomstene og har i tillegg bakteriedrepende effekt.
  • For at du skal få best mulig glede av snittblomstene dine anbefaler vi å sette blomstene kaldt om natten.

 

 

Etylen – snittblomstenes verste fiende

Etylen stimulerer modning av frukt og felling av blader, og fungerer derfor i naturen som et plantehormon. Epler og pærer er frukter som skiller ut mye etylengass under modningen, og for snittblomster er denne gassen en stor fiende. Etylengass fra fruktene vil fremskynde aldringen av blomstene og for de blomstene som er ekstra følsomme ovenfor etylen vil holdbarheten forringes. Epler er de fruktene som avgir mest etylen under modningsprosessen, men modne bananer, melon, kiwi og tomater avgir også noe etylen.

 

Tips – ikke sett snittblomster eller andre blomster sammen med fruktfatet. Vær oppmerksom på at snittblomster som nellik, orkideer og riddersporer er ekstra følsomme for etylen.

 

 

Viktig informasjon om tulipaner!

Fyll opp med vann i vasen

Tulipaner er tørste blomster, så ha rikelig med vann i vasen. Tulipanene vokser faktisk ikke mer eller fortere hvis de får mye vann. Grunnen til dette er at tulipanens stilk har en beskyttende hinne som hindrer vannet å trenge igjennom. Vannet blir derfor kun tatt opp gjennom snittflaten nederst på stilken.

Nødtips til snittblomster

Begynner snittblomstene å henge etter en dag eller to, er det likevel håp. Snitt stilkene på nytt. Pakk deretter hele buketten inn i vått avispapir (bruk kaldt vann) og la den stå kjølig noen timer med stilkene i vann. Når de har frisknet til kan de igjen settes i stuen.

 

Dekorasjonstips

Begynner f.eks. tulipaner eller andre blomster å bli litt slengete og lange kan de klippes ned og settes i litt mindre vaser – da kan de vare i en uke til. Du kan også legge blomsterhodene i et fat med vann eller skål – en flott dekorasjon som kan vare noen dager

 

Holdbarhet

Følger man stelletipsene for snittblomster beskrevet ovenfor vil snittblomster holde seg ganske lenge – fra 14 dager og opptil 3 uker. Det hjelper mye på holdbarheten å sette blomstene kjølig om natten. Bandt de mest holdbare snittblomstene kan nevnes krysantemum, nellik, Cymbidium (orkide) liljer, inkaliljer, Zinnia og roser.