Blomstrende balkongkasser, urner og potter pynter opp både ute i hagen og ved inngangspartiet. En takterrasse midt i byen er som skapt for grønne planter, blomster og nyttevekster. Det er enkelt å lykkes med krukkeplanting. Det er fordi du har god kontroll med jord, næringstilførsel og vann i potter og krukker. I tillegg kan du flytte krukkene til der du selv befinner deg til en hver tid.
Hvilke planter kan du velge?
Nesten alle slags planter kan brukes i krukker, kasser og urner. I en stor krukke kan du også velge en sammenplanting av ulike busker, sommerblomster, prydgress, krydderurter og stauder. Det vil bli perfekt ved inngangspartiet, på terrassen eller et annet sted hvor du vil ha noe ekstra pent å hvile øynene på.
Vokser mye
Plantene ser kanskje små ut om våren, men med rikelig gjødsling og vanning vil de vokse seg frodige og flotte utover i sesongen. Det er meget viktig at plantene blir gjødslet enten hver gang du vanner, eller med langtidsvirkende gjødsel. Siden det er et begrenset jordvolum i en krukke, bør du også satse på god jord som holder på fuktigheten.
Jord er ikke bare jord
Jordkvaliteten er et viktig element for å få en vellykket planting. Jorden bør bestå for det meste av grov torv eller komposter (ca. 85 %), sand (ca. 10 %) og granulert leire (ca. 5 %). I tillegg kan jorden være tilsatt kalk, gjødsel og mikronæringsstoffer. Hvis jorden er for fin og torven for mye omdannet vil dette kunne begrense lufttilgangen på røttene. Ved tørr jord, eller uttørking av jorden, kan det også bli vanskelig å få jorden til å suge opp vann. I Hageland får du gode råd om hvilken jordtype du skal bruke.
Jordvolum
Det er alfa og omega at krukken eller potten er stor nok til å romme så mye jord at plantenes røtter har nok plass til å vokse, samtidig som de skal kunne forsyne planten med vann og næring. Velg derfor få store krukker og potter fremfor mange små
- Potter og krukker med drenering
- Lecakuler eller småstein
- Fiberduk, filt eller annet som vann kan trenge gjennom
- God og næringsrik plantejord
- Gjødsel. Vanlig gjødsel for krukkeplanter eller langtidsvirkende gjødsel
- En liten plantespade
- Eventuelt hansker
Slik planter du
- Sørg for at det er dreneringshull i potten. Slik får plantene bedre oksygentilførsel, og overflødig vann renner ut.
- Legg småstein eller leca som drenering i bunnen av potten, i et lag på ca 3-5 cm.
- For å hindre at jord kommer ned i dreneringen og tetter dreneringshullene, legges et lag med filt, tøy eller lignende.
- Fyll så på med jord. For å unngå vann- og jordsøl, fylles jord opp med 4-5 cm klaring til pottekanten. Potten er nå klar for planting.
- Rotklumpen på planten må være godt dekket av jord. Trykk jorden sammen rundt planten, men ikke for hardt, da det er viktig at røttene får rikelig med oksygen.
TIPS:
Hvis du kniper av gamle og visne blomster vil dette fremme ny blomstring. Mange sommerblomster tåler også godt å bli skåret tilbake, noe som fremmer både utseende og blomstring. Planter som spesielt trenger kniping er småklokke (Campanula), pelargonia, stemor, margeritter, georginer og nellik.
Krydderurtenes vakre blomster
Visste du at mange av krydderurtene har også flotte blomster som gjør seg godt i en sammenplanting i krukke? Timian, rosmarin og salvie får nydelige leppeformede blomster i duse farger hvis vi lar dem gå opp i blomst. Dill, koriander og kjørvel får flotte blomster i små skjermer som gir et lett og grasiøst inntrykk. Husk å gjødsle krydderurtene jevnlig med svak gjødselblanding hver 14. dag, eller bruk langtidsvirkende gjødsel i krukkene.