Prosjektarbeid

Tonje Bergh deltar i ulike prosjekter, både som prosjektleder og prosjektdeltager. Med sin brede erfaring og lange fartstid i bransjen har hun opparbeidet seg kompetanse innen mange felt. Hun har blant annet deltatt i følgende prosjekter:

 

UV Bær

Meldugg og gråskimmel er viktige soppsjukdommer i plasttunneler og veksthus og kan gi betydelige avlingstap.

Meldugg alene er estimert til å gi et årlig avlingstap på 10 % i jordbær produsert i plasttunneler, men i enkelte år og hos enkelte produsenter kan tapet være mye større. 

Ultrafiolett B (UV-B) stråling sammen med rødt lys har vist seg å være meget effektivt mot meldugg i veksthuskulturer.

Hovedmålet i prosjektet er å bruke UV-B til bekjempelse av gråskimmel og andre soppsjukdommer i plasttunneler og veksthus.

Innovasjonen i prosjektet er å utvikle en bevegelig bom som skal tilpasses dyrking av jordbær og bringebær i plasttunneler og tomat og kryddervekster i veksthus.  

UV-Bær vil bidra til å gjøre norsk hagebruksproduksjon mindre avhengig av kjemisk plantevern og dermed mer miljøvennlig.

 

UV Bio

Hovedmål: Effektiv biologisk bekjempelse av skadedyr i grønnsaker, krydderurter og bær i veksthus og høye plasttunneler når det brukes UV-B mot soppsjukdommer

Delmål:

1. Kunnskap om effekten av lave doser UV-B gitt i mørkefasen på overlevelse og populasjonsvekst hos noen økonomisk viktige skade- og nyttedyr

2. Kunnskap om hvordan bruk av UV-B-behandling mot mjøldogg påvirker effektiviten av biologisk skadedyrbekjempelse i praksis

3. Kunne kombinere bruk av nyttedyr mot skadedyr og UV-B mot

Formålet med UV-Bio er å utvikle kunnskap om hvordan UV-B påvirker biologisk skadedyrbekjempelse slik at gartneriene oppnår effektiv bekjempelse av sopp og skadedyr ved å kombinere UV-B og nyttedyr. Denne kunnskapen er nødvendig for at gartneriene skal ta den nye UV-teknologien i bruk.

 

  

Spiselige blomster

Tonje har også deltatt i flere prosjekter hvor fokus har vært på produksjon av spiselige blomster, dette har vært i samarbeid med flere gartnerier og Norsk Landbruksrådgiving.

Det har også blitt jobbet med markedsføring og kommunikasjon med markedet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>