Foredling av Begonia

Tonje Bergh er daglig leder i blomsterforedlingsfirmaet Tiboplant AS. Vi jobber med ordinær kryssing av sommerblomsten Begonia og har fått frem nye farger og fargekombinasjoner av hengebegonia som ikke finnes på markedet ennå. Den nye Begoniaserien har fått navnet «Urban Begonia» fordi den passer rett inn i den globale trenden «Urban Growing». Det er en hardfør plante som trives godt i krukker og blomstene er i tillegg spiselige. Her kombineres prydverdi med nytteverdi. Den tåler også mye skygge uten å miste prydverdien (lukker ikke blomstene), tåler mye regn samtidig som plantene også liker seg i sol.

Tiboplant AS

Foredler nye sorter av utendørs begonia for nasjonalt og internasjonalt marked.

 

Virksomheten TiboPlant eies av:

Ingvoldstad Gartneri v/0la Ingvoldstad

Grønn Næringskompetanse AS v/Bjørnar Bjelland

Plantmania AS v/Tonje Bergh

 

Ola Ingvoldstad (Ingvoldstad Gartneri) er en dyktig planteforedler med lang kompetanse (over 40 år). Ingvoldstad har gjennom årene funnet flere nye mutanter innen begonia både på sortene Karelsk og Märtha. Ingvoldstad er en viktig brikke i TiboPlant da han har stor foredler kompetanse på begonia. Han er også viktig i det praktiske arbeidet innen for selve foredlingen.

 

Bjørnar Bjelland (Grønn Næringskompetanse) er Tiboplant sin styreleder og sitter med god kunnskap innenfor det næringspolitiske. Han har mange års erfaring med salg av småplanter på det internasjonale markedet, og har jobbet spesielt innenfor arbeidsfeltet med rent sykdomsfritt plantemateriale. Gjennom 25 års erfaring i næringen har han opparbeidet et stort kontaktnett til internasjonal blomsterforedling og gartneri.

 

Tonje Bergh (Plantmania) er daglig leder i TiboPlant. Hun har arbeidet mer enn 10 år innen markedsføring og opplysningsarbeid for blomster og planter. Bergh har opparbeidet meget god kompetanse innenfor blomster- og gartneribransjen, markedsføring, presse- og media, digitale plattformer og kontaktnett til internasjonal blomsterforedling og gartneri

 

Tiboplant omfatter i dag hovedsakelig foredling av begonia som foregår ved Ingvoldstad gartneri og prøvedyrkingsfelt på Vea, hos Hoels gartneri, hos Ingvoldstad og på Norges Miljø og Biovitenskaplige Universitet (NMBU).

TiboPlant jobber med ordinær kryssing av begonia. Ved NMBU testes og eventuelt renses det utvalgte materiale, og flyttes over til in vitro (kunstig medie på glass), slik at vi kan komme tidlig ut på markedet med nytt plantemateriale.

Det er gjort avtale med det internasjonale lisensbyrået Plantinova om rettigheter på verdensbasis, de ivaretar lisenser, produksjonsrettigheter og kundeportefølje. 

 

    

Vi har oppnådd en unik variasjon innen begoniasortene. Vi har fått frem nye fargekombinasjoner og farger som ikke finnes på markedet i dag. Vi har gitt vår nye begoniaserie navnet Urban begonia fordi den tåler mye skygge uten å miste prydverdien (lukker ikke blomstene), tåler mye regn samtidig som plantene også liker seg i sol, og sist men ikke minst passer begoniaen rett inn i den nye globale trenden «Urban growing» fordi den trives godt i krukke og blomstene er i tillegg spiselige. Her kombineres prydverdi med nytteverdi.

 

Vår foredling skaper nye kundeverdier spesielt for mennesker som bor i urbane strøk – der hvor uteplassen er liten, hvor solstrålene har vanskeligheter med å nå frem pga. høye hus, smale gater og dårlig plassering, samt for de som ønsker mer farge og blomstrende glede i et ellers så grått bymiljø.

Den nyutviklede serien av Urban begonia er nettopp det som navnet beskriver en sommerblomstrende plante med kvaliteter som passer ekstra gått i bymiljø. Urban begonia tåler skygge veldig godt og i motsetning til mange andre sommer- blomstrende planter tåler Urban begonia også nedbør og lite lys veldig godt. Svært mange, uansett hvor de bor har inngangspartiet på husets nordside som gir mer skygge. Her vil våre begoniaer passe vldig godt inn og gi et positiv opplevelse for se som prøver den.

 

 

·         Blomstene lukker seg ikke ved lite lys, noe som gjør at prydverdien er meget god selv på skyggefulle steder.

·         Plantene tåler godt regn og litt kjølig vær, samtidig som de også trives godt i sol og høyere temperaturer.

·         Med serien Urban begonia har vi kommet frem til farger og fargekombinasjoner som aldri før har blitt introdusert i verden. Våre kunder vil oppleve noe helt nytt – en ny plante som også blomstrer villig og lenge utover høsten.

·         Urban begonia trives godt i krukker som passer godt på terrassen eller balkongen, og med de flotte nye fargekombinasjonene vil det gi en blomstrende glede, noe som er godt for oss mennesker. Nyere forskning viser til at blomster og planter har positiv effekt på oss mennesker både psykisk og fysisk og spesielt på steder som har lite vegetasjon og farger fra før.

·         Med den nye globale trenden «urban growing» vil også vår Urban begonia være nyskapende, for vår begonia er også spiselig. Blir Urban begonia produsert uten plantevernmidler vil blomstene også kunne brukes kulinarisk. Blomstene har en svak smak av sitrus. Kronbladene kan brukes som pynt i salater og smørbrød eller dypes i litt yoghurt og servers som en aperitiff. Blomstene passer også til ulike drikker.

·         Med vår Urban begonia kan prydverdien kombineres med nytteverdien, og da kan Urban begonia representere en god inntektsmulighet for produsentene og en økt verdiskapning.

 

Tiboplant står for testing og rensing av plantemateriale slik at kunder for rent plantemateriale. Plantene bygges opp fra vevskultur og gjennom samarbeidspartneren Plantinova blir plantene rettsbeskyttet samt lisensiert og solgt internasjonalt og nasjonalt. Foredlingen foregår ved Ingvoldstad gartneri i Brumunddal hvor vi via vanlig kryssing har kommet frem til unike begoniasorter som ingen før i verden har sett.