Blomstring fra vår til høst

En lettstelt vakker hage hele gjennom hele sesongen, og med planter som avløser hverandre i et uavbrutt blomsterflor er drømmen for mange hageeiere.  Med litt planlegging og noen enkle grep kan du skape en hage som ser ut akkurat slik som de bildene du har i hodet, men som du ikke helt klarer å realisere.

 

Lag en plan

Før du begynner å plante etter innfallsmetoden, er det viktig å lage en plan. Legg merke til hvor det er sol, hvor det er skygge. Finn ut hvor det er tørt, hvor det er fuktig og hva slags jord det er i hagen. Noter deg også hvordan vindforholdene er. Ved å kartlegge vekstforholdene på ditt sted slik at du får riktig plante på rett sted, vil du få en langvarig og hyggelig blomsterglede.

 

En god kombinasjon av ulike vekster

Så er det på tide å bestemme seg for detaljene. Tenk årstider, prøv å planlegge så du får blomstring hele sesongen. Siden stauder finnes i et vell av farger og former, er de godt egnet som fargeklatter og bunndekkere i ellers grønne eller åpne partier. Ved å velge stauder med god dekkevne og samtidig plante tett, vil en få en rask etablering noe som vil gjøre det vanskeligere for ugresset å etablere seg.

Plant gjerne tidligblomstrende løk i en kombinasjon med staudene. Vårblomstrende løk som tulipaner, krokus, våranemone og narsisser settes ned på høsten, og fra tidlig vår vil de med sin med sin flotte blomstring friske opp midlertidige tomrom i rabatten. Staudene vil ta over når løkblomstene må melde pass utpå våren. Sommerblomster som for eksempel stemor, begonia, margeritter, pelargonia, Sanvitalia og flittig Lise kan også plantes innimellom for å forlenge blomstringstiden. Prydgress gir liv og bevegelse i bedet, og sammen med vintergrønne planter vil de skape kontinuitet i blomstringen.

 

Blomstring gjennom hele sesongen

Ved å velge stauder med lang blomstringstid vil du få en rabatt som holder seg vakker lenge. Her får du eksempler på stauder du kan plante som gir deg en hage med blomstring gjennom hele sesongen.

 

  • Hvit Julerose (Heleborus niger). Blomstring fra januar til april med hvite blomster.
  • Hornfiol (Viola cornuta). Blomstring fra mai til oktober med blå, hvite, rosa eller gule blomster.
  • Kuleprimula (primula denticulata). Blomstring fra april til juni med lys lilla blomster.
  • Flekklungeurt (Pulmonaria saccharata). Blomstrer fra april til mai med blomster som skifter fra ros til fiolett farge.
  • Småhjerte (Dicentra formosa) Blomstring fra mai til september med rosa eller hvite blomster.
  • Engforglemmegei (Myosotis scorpioides). Blomstring fra mai til september med rosa, hvite eller blå blomster.
  • Stormarikåpe (Alchemilla mollis). Blomstrer fra juni til september med grønngul blomsterfarge.
  • Prydkattemynte (Nepeta X faassenii). Blomstrer fra juni til september med lys blåfiolette blomster.
  • Stjerneskjerm (Astrantia major). Blomstrer fra juni til september med lyst grønnrosa blomsterfarge.
  • Steppesalvie ( Salvia nemorosa). Blomstrer fra juni til september med blåfiolette blomster.
  • Alunrot (Heuchera). Blomstrer fra juni til september, med hvite eller røde blomster.
  • Kalamint (Calamintha nepeta ssp. Nepeta). Blomstrer fra juni til oktober med lys blåfiolette blomster.
  • Høstanemone (Anemone hupehensis). Blomstrer fra august til oktober med rosa blomster.
  • Purpursolhatt (Echinacea purpurea). Blomstrer fra juli til oktober med purpurrød eller hvite blomster.
  • Kokardeblomst (Gaillardia x grandiflora). Blomstrer fra juli til oktober med gule, oransje, rød eller purpur fargede blomster.
  • Oktoberbergknapp (Sedum spectabile). Blomstrer fra august til november med rosa blomster.
  • Ryllik (Achillea millefolium). Blomstrer fra juni til september med hvite, gule eller røde blomster.

 

Grunnarbeidet

Skikkelig grunnarbeid et er must. Jorden må være fri for rot-og frøugress. Bland gjerne inn litt ny jord eller veksttorv hvis det er mye leire i jorden. Pass på at det er god drenering – ingen planter liker å stå med røttene i vann over lengre tid.

 

Utformingen

Unngå smale bed langs husveggen. Lag gjerne bed med litt størrelse og kanskje med en buet kant. Det er bedre med få store enn mange små bed. Plant store planter innerst mot midten av bedet eller inn mot veggen. I midten plasserer du de halvhøye plantene og i forkant de lave. Bedplanter er finest i grupper på 3, 5 eller 7 osv.

 

Planting

Ta av plastpotten og plant så dypt at potteklumpen kommer noen få cm under jordflaten. Trykk til rundt røttene/potteklumpen. Vann godt etter planting og rak lett på overflaten for å løse opp jorden.

 

Stell

Vær nøye med ugrasrensing første året til plantene har vokst godt til. Senere når plantene dekker jorden godt, blir ugrasarbeidet betydelig mindre. Fjern frøugras før det setter modne frø.

Hver vår; klipp ned gamle blomsterstander, fjern gammel løv, rens bort ugras og løs opp øverste jordlag. Gi alltid gjødsel og gjerne toppdressing av god jord. En gjødsling om året er oftest nok

 

Lag notater

Eksperimentér gjerne ut noen nye sorter av stauder, prydgress og sommerblomster, men sørg for at du alltid har noen basisplanter. Basisplantene vil være med på å skape et rolig og helhetlig inntrykk. Lag deg også noen notater om resultatene av eksperimenteringen. Erfaringene du høster denne sommeren kan du dra nytte av neste år.

One comment on “Blomstring fra vår til høst”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>